For å lage en trykklar fil, er det noen viktige trinn du må følge.

Hvordan lage en trykklar fil?

Prosessen fra å lage et design til å levere en trykklar fil kan være uoversiktlig hvis man ikke har gjort det før. Derfor kommer vi med noen tips og begreper på hva som brukes når en fil skal klargjøres for trykk.

For å lage en trykklar fil, er det noen viktige trinn du må følge. Her er en oversikt:

1. Dokumentet bør leveres i den størrelsen det er tenkt trykket i. Det vil si at dokumentet for eksempel utformes i A4 hvis det er den størrelsen som skal være formatet på den ferdige trykksaken. Bilder i dokumentet bør ha 300 dpi i oppløsning for å unngå uskarphet.

2. Farger: Ved trykking blir farger gjort om (separert) til de fire trykkfargene cyan, magenta, gul og sort. Dette kalles CMYK. Det er ikke nødvendig å konvertere bilder til CMYK før man bruker dem i et dokument i for eksempel InDesign, men det kan være lurt å lagre PDFen som skal sendes til trykkeriet som CMYK slik at man da kan se hvordan konverteringen fra RGB blir før det trykkes. Denne konverteringen vil uansett skje hos trykkeriet.

3. Legg til trykkmerker: Det viktigste trykkmerket er skjæremerker. Skjæremerker viser hvordan trykksaken skal skjæres ned til netto format. De fleste programvare har en funksjon for å legge til trykkmerker.

4. Kontroller bleed: Bleed, eller «utfallende» på norsk, refererer til den ekstra margen rundt trykket som trengs for å sikre at det ikke blir noen hvite kanter på trykksaken etter skjæringen. Sørg for å inkludere minst 3 mm bleed rundt alle sidene av dokumentet.

5. Eksporter filen til riktig format: Alle trykkerier krever at dokumenter leveres som PDF. Her er det viktigste at det kommer med riktig bleed, bildeoppløsning, skjæremerker og fargeprofil som tar hensyn til papiret det skal trykkes på. Bestrøket og ubestrøket papir har hver sin fargeprofil. Skal det trykkes på andre medium så kan det hende at det er andre fargeprofiler som er foretrukket. Snakk med trykkeriet.

BK har egne eksportinnstillinger for PDF som kan lastes inn i InDesign. Disse sørger for riktig fargeprofil, skjæremerker og så videre. Last ned våre eksportinnstillinger her

Husk at det kan være små forskjeller i prosessen avhengig av hvilket trykkeri du bruker, så det kan være lurt å sjekke deres spesifikke krav for filer som skal sendes til trykk.

 

Vanlige begreper innenfor trykkverdenen

Opplag: Opplaget er antall trykte eksemplarer av en trykksak. Vanligvis blir det billigere per enhet jo større opplaget er.

CMYK: CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow og Black, og er fargeprosessen som brukes i de fleste trykkerier for å lage fullfargeutskrifter. Disse fire fargene blandes sammen for å skape et bredt spekter av farger.

DPI: DPI står for "dots per inch" og er en måling av oppløsning i et digitalt bilde. Jo høyere oppløsning, jo mer detaljert vil bildet være. For trykk, anbefales en oppløsning på minst 300 DPI.

Bleed: Bleed refererer til den ekstra margen rundt trykket som trengs for å sikre at det ikke blir noen hvite kanter på trykksaken etter skjæringen.

Skjæremerker: Skjæremerker er små markeringer som for eksempel viser hvor trykket skal skjæres.

PMS-farger: PMS står for "Pantone Matching System", og er et standardisert fargesystem som brukes for å garantere nøyaktig fargegjengivelse i trykksaker. PMS-farger brukes ofte i logoer og merkevarebygging.

Papirtyper: Det finnes mange forskjellige typer papir som kan brukes til trykk, og hver type har forskjellige egenskaper som kan påvirke utskriftskvaliteten. Vanlige typer inkluderer glanset, matt, kraftpapir og bestrøket papir.

Prepress: Prepress eller «førtrykk» refererer til prosessen med å forberede en fil for trykk, inkludert justering av farger, legge til trykkmerker og sikre at bleed er korrekt satt opp. Dette er en viktig del av prosessen for å sikre nøyaktig og kvalitetsmessig trykkresultat.

Dersom du lurer på noe mer angående å lage en trykklar fil og hva kravene våre er, så kan du lese mer her.

No items found.
Stikkord
Trykk
No items found.

Les også

et utvalg artikler

Spørsmål? Ta kontakt, så hjelper vi deg gjerne!